KANDUNGAN KOLESTEROL PER 10 gr MAKANAN
No | Nama Makanan | Kolesterol | Kategori |
(10 gr) | (Mg) | ||
1 | Putih Telor Ayam | 0 | |
2 | Teripang (Haisom) | 0 | |
3 | Susu sapi non Fat | 0 | |
4 | Daging ayam tanpa kulit | 50 | |
5 | Daging bebek tanpa kulit | 50 | |
6 | Ikan sungai biasa | 55 | |
7 | Daging sapi tanpa lemak | 60 | |
8 | Daging kambing tanpa lemak | 70 | |
9 | Ikan ekor kuning | 85 | |
10 | Daging asap (Ham) | 98 | |
11 | Iga sapi | 100 | |
12 | Daging Sapi | 105 | |
13 | Burung Dara | 110 | |
14 | Ikan bawal | 120 | |
15 | Daging sapi berlemak | 125 | |
16 | keju | 140 | |
17 | Sosis daging | 150 | |
18 | kepiting | 150 | |
19 | Udang | 160 | |
20 | Kerang/siput | 160 | |
21 | Belut | 185 | |
22 | santan kelapa | 185 | |
23 | coklat/Cacao | 300 | |
24 | Jeroan sapi | 380 | |
25 | Kerang putih/remis/tiram | 420 | |
26 | Jeroan kambing | 610 | |
27 | Cumi - cumi | 1170 | |
28 | Kuning telor ayam | 2000 | |
29 | Otak sapi | 2300 | |
30 | telor burung puyuh | 3640 |
Keterangan :
Hijau : sehat
Putih : Sekali – sekali
Kuning : Hati – hati
Merah : Kurang sesuai bagi penderita kolesterol tinggi
Kolesterol normal dalam darah : 160 – 200 Mg
Kolesterol tinggi dapat menyebabkan penyakit mendadak seperti Hipertensi,Serangan jantung,Stroke,dan kematian..
0 komentar:
Posting Komentar